Veilig werken is een groot goed

Dat moge duidelijk wezen. Maar jouw veiligheid is niet iets waar alleen jouw werkgever over waakt. Je hebt zelf ook een behoorlijke verantwoordelijkheid op dit gebied.

En welke is dat dan wel? Jij kent immers je vak en ook de risico’s die daarmee gepaard gaan! Wat moeten we jou dan nog uitleggen?

Het kan natuurlijk zijn dat dit artikel wordt gelezen door beginnelingen, dus ook hen willen we op het hart drukken hoe belangrijk het naleven van de veiligheidsprotocollen op jouw werkvloer is. Hiermee wordt zowel je eigen veiligheid als die van je collega’s gewaarborgd. Leeft iemand de voorschriften niet na, dan loopt hij of zij een enorm risico. En doet iedereen netjes wat er van hem of haar verlangd wordt, dan weet iedereen wat te doen zodra er toch een ongeluk gebeurt. Houd het hoofd koel en bedenk dat de regels voor iedereen gelden, dus ook voor jou!

Om te voorkomen dat we ons nu te vaak gaan herhalen, hebben we maar even een aantal voorbeelden van een aantal belangrijke veiligheidsmaatregelen op een rijtje gezet.

Hoofd & gelaat

Kom je zo’n bordje tegen, vaak aan een hek, waarop een illustratie van een helm staat? Dan hoeven we je niet te verklaren dat dat betekent dat je daar zonder hoofddeksel niks te zoeken hebt. Wees echter wel zeker van de kwaliteit van de helm die je draagt. Soms hoeft dat niet omdat je werkgever je al in zo’n hoofdbeschermer voorziet. Je hoofdbescherming niet op doen is bovendien een slecht voorbeeld dat zeker door de jongere generatie zal worden overgenomen. Draag daarom je helm én je verantwoordelijkheid!

Daarnaast bestaan er ook mondkapjes en veiligheidsbrillen die vaak in de medische wereld worden gebruikt. En oogbescherming komt in vele vakgebieden voor waarbij de kans bestaat dat vonken en andere kleine deeltjes je zicht permanent kunnen beschadigen. Mocht zoiets gebeuren, dan dient er direct een oogdouche aanwezig te zijn.

Ook geheel bedekkende gelaatsmaskers behoren tot de mogelijkheden. En stofmaskers om je longen te beschermen.  Weet wat je nodig hebt en vooral wanneer!

Gehoor

Het gehoor is een heel kwetsbaar zintuig. Zodra je het blootstelt aan langdurig lawaai, kan er onomkeerbare schade optreden. Draag daarom altijd oorkappen wanneer de herrie zonder niet te verdragen is. En ook dopjes zijn in sommige gevallen erg handig. Het probleem is echter dat die bij veel mensen na verloop van tijd gaan irriteren. Sterker nog, bij anderen vallen ze er telkens uit, omdat ze gewoonweg niet blijven zitten! In dat geval is er nog een ander optie: laat otoplastieken aanmeten door een specialist! Dan beschik je over oordoppen die zich vormen naar jouw gehoorgang en dus altijd comfortabel blijven zitten.

Voetenwerk

Niemand gaat nog op jouw tenen staan zodra jij het juiste schoeisel hebt gevonden! Of, nou ja, misschien wel. Alleen voel je er dan helemaal niks van. Dat komt omdat de beste werkschoenen van zichzelf al behoorlijk stevig zijn maar ook nog eens van stalen neuzen zijn voorzien. Oké, een stoomwals overleven je tenen niet. Maar op vele andere gangbare situaties ben je met de juiste schoenen perfect voorbereid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *